Wat is een operatie?

Een operatie is een ingreep waarbij een medisch specialist een chirurgische ingreep uitvoert. Dit om een diagnose te stellen of een probleem op te lossen. Wanneer je geopereerd bent is dit dus gebeurd.

Bij welke klachten wordt er geopereerd?

– Gebroken botten (plaatjes, schroeven, pinnen)

– Gescheurde pezen en/of spieren (hechtingen, ankers, draden)

– Bij slijtage/arthrose (nieuwe gewrichten, schoonmaken)

– Kanker (verwijderen tumoren, lymfklieren)

– Hernia’s of vernauwingen in de rug

 

Na de operatie moet je vaak herstellen en revalideren. Heel lang blijf je meestal niet in het ziekenhuis. Soms ben je zelfs dezelfde dag alweer thuis. Tijdens de herstelperiode of de revalidatie is de fysiotherapeut bij uitstek geschikt om je hierin te begeleiden.

Welke behandeling is het beste?

Tegenwoordig zijn er voor veel operaties al verschillende richtlijnen en behandelprotocollen. Dit houdt in dat er tussen specialisten en fysiotherapeuten overleg geweest is hoe het beste gerevalideerd kan worden.

De meeste behandelprotocollen bestaan uit een aantal vragenlijsten en verschillende oefeningen. Wanneer nodig kan de fysiotherapeut dit verder ondersteunen door middel van zogenoemde passieve technieken om bijvoorbeeld een beweging te verbeteren.

Voor bijna iedere locatie of aandoening waar wij als fysiotherapeuten mee te maken krijgen zijn kennisnetwerken opgericht. Wij van TeamFysiek zijn lid van de meest belangrijke netwerken. Meer hierover vind u op een andere pagina van deze website.

De behandeling zal altijd plaats vinden op basis van de laatste onderzoeken en inzichten zodat u op de beste en juiste manier behandeld wordt.