Wat is een spierscheur?

Een spierscheur is een erg vervelende sportblessure. Het is pijnlijk, het herstel kan lang duren en, wanneer je te vroeg of verkeerd de sport hervat, ligt een herblessure (recidief) op de loer. Enkele bekende en beruchte spierblessures waarbij een goede beoordeling en behandeling essentieel is zijn de kuit (zweepslag), de quadriceps (bovenbeenspier aan de voorzijde), de hamstrings (bovenbeenspier aan de achterzijde), de schouder en de adductoren (bovenbeenspieren aan de binnenzijde).

Wat zijn de klachten?

– Acuut (sport)trauma

– Pijn

– Verminderde bewegelijkheid

– Stijfheid

– Spanning

Wat is de oorzaak?

Bij het ontstaan van spierscheuren kunnen er veel factoren meespelen. Vermoeidheid, zware belasting, verkeerde beweging en een slechte warming up zijn enkele voorbeelden die de meeste sporters wel herkennen.

Welke behandeling is het beste?

Een spierscheuring komt in verschillende gradaties voor. Variërend van een minimale scheur (verrekking) tot een totaal afgescheurde spier. Een goede diagnostiek is daarom essentieel.

De (sport)fysiotherapeut kan door grondig onderzoek de ernst bepalen, maar ook de overige beïnvloedende factoren. Hierbij kan gekozen worden voor een echografisch onderzoek ter ondersteuning.

Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld, dat kan variëren van een tijdelijke aanpassing van de belasting tot een langdurig revalidatietraject met veel oefeningen.

Daarnaast wordt er uitvoerig ingegaan op het voorkomen van een spierscheur in de toekomst.